Imali smo samo dvanaest godina kada su prve granate počele padati na grad. Neki od nas su poslije rata dobili priliku da nastave školovanje i život u inostranstvu i sada su rasuti po drugim kontinentima, a strani jezici vremenom su im postali bliži od maternjeg. Drugi su ostali u Bosni, dobro se uklopili u tranziciju, iskoristivši nestabilna vremena za vlastitu promociju. Treći su se odali psihoaktivnim supstancama ili vjerskom fanatizmu, zaslijepljeni svojom novom ideologijom. Mali je broj onih koji pokušavaju ostati vjerni idealima svog odgoja, koji životare u nekom paralelnom svijetu između prošlosti i sadašnjosti, ostavljajući dojam nesnalažljivih depresivaca (među njima je i autor bloga).
Pa ipak, svima nam je zajedničko iskustvo odrastanje u ratu koje je ostavilo memljiv prostor nenadoknadiv novcem, društvenim položajem ili akademskim zvanjem.
Mada ne bez osjećaja nelagode, odlučila sam podijeliti svoja intimna svjedočenja sa drugim ljudima - to je moj način da odam počast kako poginulim vršnjacima, tako i nama, slučajno preživjelim, u nadi da će mračni podrumi koje krijemo u sebi jednoga dana postati svjetliji i prozračniji.

Friday, May 20, 2011

Dnevnik Srijeda,12.01.1994.

Draga Nađa,
Možeš li zamisliti: oprala sam suđe i prosula kantu za smeće (sada su mi ruke smrznute) i za nagradu dobila dvije bombice. Jednu sam smazala, a uskoro ću i drugu. Ovih dana ne oskudjevam kada su u pitanju slatkiši: jučer sam pojela dva pakovanja M&M's bombona (dobila od Ivane F.iz Caritasa), dvije male čokoladice, jedno čokoladno jaje sa rumom, četiri keksa sa kokosom, komad torte, te keks iz '68. Tako je moj organizam konačno dobio dovoljnu količinu šećera!
U Bonu se održavaju pregovori između Izetbegovića i Tuđmana, ali izgleda bez uspjeha.
Teta Jasmina je dobila pismo od Aide i Nine (Aida studira elektrotehniku, a Nino pohađa Prirodoslovnu gimnaziju), koji su trenutno u Zagrebu. Nino je pisao kako mu se sviđa neka djevojka koju pokušava dobiti "telkaćem" (to je valjda telefon), ali se uvijek javi njen mlađi brat i spusti mu slušalicu.
Kod nas se cijeli dan slušaju vijesti na tranzistoru: Radio RBiH, R. Grude, Zagreb, Srna, Radio France Internacional, Novi Sad. Međutim, pošto svi lažu nikada ne možeš znati šta je zapravo istina.
Našu raju smo prozvali TNT grupa i čine je: Merisa, Ivana F., Ivana R., Andrea, Nela, Nerma, Nina, Dženita, Maja, Selma, Sabina B. i Alen. Super se slažemo i počinjemo ličiti na pravu raju!
Nažalost, moram sada učiti fiziku. Doviđentos.

No comments:

Post a Comment