Imali smo samo dvanaest godina kada su prve granate počele padati na grad. Neki od nas su poslije rata dobili priliku da nastave školovanje i život u inostranstvu i sada su rasuti po drugim kontinentima, a strani jezici vremenom su im postali bliži od maternjeg. Drugi su ostali u Bosni, dobro se uklopili u tranziciju, iskoristivši nestabilna vremena za vlastitu promociju. Treći su se odali psihoaktivnim supstancama ili vjerskom fanatizmu, zaslijepljeni svojom novom ideologijom. Mali je broj onih koji pokušavaju ostati vjerni idealima svog odgoja, koji životare u nekom paralelnom svijetu između prošlosti i sadašnjosti, ostavljajući dojam nesnalažljivih depresivaca (među njima je i autor bloga).
Pa ipak, svima nam je zajedničko iskustvo odrastanje u ratu koje je ostavilo memljiv prostor nenadoknadiv novcem, društvenim položajem ili akademskim zvanjem.
Mada ne bez osjećaja nelagode, odlučila sam podijeliti svoja intimna svjedočenja sa drugim ljudima - to je moj način da odam počast kako poginulim vršnjacima, tako i nama, slučajno preživjelim, u nadi da će mračni podrumi koje krijemo u sebi jednoga dana postati svjetliji i prozračniji.

Wednesday, May 25, 2011

Dnevnik Subota,05.02.1994.

19h Draga Nađa,
Trenutno je sat šutnje kao posljednja počast poginulim građanima. Na Markalama je poginula 51 osoba, a 104 su ranjene! Na Radiju BiH su zvuci masakra. Kod nas su tetka Lela i Itet, pričaju sa mamom i tatom o politici. Kažu da nakon ovog događaja mora doći do vojne intervencije, jer svijet neće dopustiti da nas ubijaju kao golubove. Pokraj mene su "svitac" i svijeća, čitam stripove Alan Ford.Bila sam kod Merise-pošto nismo mogle izaći, stajale smo na njenom balkonu, naslonjene na cijevi za plin i sjećale se ljeta 1992.Ulica je bila pusta, nije odzvanjao smijeh i zvuk košarkaške lopte kao jutros. Da li će sreća ikada doći? Čini mi se da ću poludjeti! Rat, pucnjava, granate, ubijanje...A svijet ništa! HOĆU KUĆI! I WANT TO COME BACK TO MY SWEET HOME! Sve je tako strašno napeto...GIVE PEACE THE CHANCE! Više ne mogu izdržati u Sarajevu. Želim živjeti! I WANT TO LIVE! Samo samo da se ovaj užasni R A T završi! Moram reći da sam danas po prvi put osjetila onaj pravi, istinski strah od granate i ranjavanja. Užas!

No comments:

Post a Comment